Mediapark Jaarcongres interactief met realtime votingsysteem

De mening van het publiek telt tijdens het Mediapark Jaarcongres 2014 op 26 juni a.s. Bezoekers kunnen via hun mobiele devices direct reageren op vragen van spreker of congresorganisatie. En hun antwoorden zijn in principe onmiddellijk beschikbaar. Verwerkt in staafdiagrammen op het grote scherm bijvoorbeeld, of als input voor de spreker. En daarmee is het event interactief, precies zoals je van een mediacongres voor en door mediaprofessionals mag verwachten. De applicatie is afkomstig van Prographics, specialist in het verrijken van televisie en events met graphics en live data.

Ja, meetwitteren kon je natuurlijk altijd al. En er liepen ook mensen van de organisatie rond met microfoons. Maar niet iedereen is een twitteraar, en je moet ook echt wel iets te zeggen hebben, wil je in een volle zaal opstaan en de microfoon pakken. Voting essentials van Prographics verlaagt de drempel. Bezoekers kunnen via hun mobiele devices inloggen op een speciale webpagina en daar antwoord geven op vragen van sprekers of de organisatie. “Bij ja/nee-vragen, meerkeuzevragen of vragen waarin mensen een cijfer moeten geven, kunnen we in feite binnen een paar seconden de antwoorden op het scherm presenteren, in cijfers of grafisch”, vertelt Leonie Rotermundt, manager Prographics. Het bedrijf – verantwoordelijk voor het overgrote deel van de graphics op tv en voor de gehele vidiwall van Ziggodome – heeft jarenlange ervaring met het visualiseren van votingdata bij quizzes en verkiezingen. Denk aan de IQ test, Een tegen honderd en de nationale verkiezingen voor NOS  en RTL. Het bedrijf ontwikkelde deze techniek door voor de event-markt. “Door social media zijn mensen al gewend aan snelle interactie. Dankzij de applicatie is interactie nu ook mogelijk in congresland. Bovendien kun je zo op een natuurlijke manier de relatie tussen spreker en toehoorder uitbouwen, ook voor en na het event. Dat geeft een extra verdieping aan het congres.”

Extra dimensie

De organisatie van het Mediapark Jaarcongres gebruikt Voting essentials onder meer om interactie met het publiek te krijgen rondom de drie thema’s: Data, Video en Social. Voor aanvang van een themablok kan het publiek antwoord geven op vijf á zes vragen. De antwoorden komen tijdens of voorafgaand aan de presentaties op het scherm en kunnen door de sprekers in hun verhaal worden gebruikt. Leonie Rotermundt: “We kunnen op basis van de antwoorden ook leuke feiten presenteren in de vorm van opvallende uitschieters, gemiddeldes en percentages.” Bezoekers kunnen ook vragen stellen aan de sprekers. “Alle input komt binnen in een speciale redactietool. Een redacteur van de organisatie kan beoordelen welke vragen en opmerkingen naar de moderator of de spreker worden doorgespeeld.” Ook mensen die via de webcast kijken, kunnen reageren. “We kunnen de uitslagen van de zaal en de webcastkijkers dus met elkaar vergelijken. Dat kan interessante verschillen opleveren.”

Quiz

Sterk punt is de volledige realtime toepassing van de applicatie, waarbij sprekers tijdens hun presentatie vragen stellen en direct de antwoorden op het scherm kunnen zien verschijnen. Leonie Rotermundt: “Vanuit die gedachte kun je als spreker je verhaal heel interactief maken. Als je een verhaal houdt over Video-on-Demand zou je bijvoorbeeld kunnen vragen wie in de zaal een abonnement op Netflix heeft. Die informatie kun je dan direct in je presentatie gebruiken, bijvoorbeeld om je verhaal te ondersteunen. De spreker kan de applicatie ook gebruiken om zelf nieuwe inzichten te krijgen. Bijvoorbeeld door specifieke informatie te vragen van de bezoekers.” Gebruik van de tool is laagdrempelig en eenvoudig te integreren in een congres. “Voor elke evenement moet er een aparte webpagina of app worden gemaakt die wordt gekoppeld aan een database en aan onze graphics engines. Daarnaast is een goede wifi-verbinding een absoluut vereiste. En je hebt een redacteur nodig met stalen zenuwen die alles in de gaten houdt.”

Drie dagen voor Mediapark Jaarcongres (26 juni) is de tool al te bekijken en kunnen er al vragen voor sprekers ingestuurd worden. Houdt de website in de gaten voor de laatste informatie.